Missie 1 - Het programma operationeel opvolgen en de kwaliteït verbeteren
De eerste missie van het Referentiecentrum van dit programma omvat het begeleiden van de zorgstructuren, zowel op operationeel als op technisch vlak, en de kwaliteit van de verzamelde gegevens verbeteren. Diverse acties zorgen ervoor dat meer slechthorende kinderen worden opgespoord, een diagnose krijgen en behandeld worden binnen de aanbevolen termijn:
Opvolging screeningprogramma in de deelnemende ziekenhuizen
Vanuit onze ervaring weten we dat de begeleiding van de professionals helpt op de motivatie en betrokkenheid bij het neonatale gehoorscreeningprogramma op peil te houden, en ook bijdraagt aan de kwaliteit van de doorgestuurde gegevens. Daarom werden regelmatige contacten opgestart met de programmaverantwoordelijken en/of andere professionals die betrokken zijn bij de gehoorscreening in de deelnemende ziekenhuizen, met als doel:
Digitalisering van de gegevensverzameling
CEpiP wil de gegevens van de partnerziekenhuizen digitaal verzamelen. Door de integratie van de gegevens in een uniek gegevensbestand, verkrijgen zowel de testers als het Referentiecentrum dagelijks een overzicht van de uitgevoerde screenings, kan het ingeven van gegevens op een gestandaardiseerde manier gebeuren en worden de fouten bij het overschrijven van gegevens op papier vermeden.
Concreet gaat het om het voorzien van een DBMS (databasemanagementsysteem) in de materniteiten die nog geen gebruik maken van elektronische uitwisseling. Dit vereist:
Aanpassing van de verzameling van gegevens op papier in niet gedigitaliseerde ziekenhuizen
In de zorginstellingen die niet beschikken over software om de screeninggegevens digitaal uit te wisselen, worden de ‘papieren’ gegevens dagelijks ingezameld in samenwerking met de Screeningcentra voor stofwisselingsziekten. Die laatsten verzekeren de uitwisseling van de gegevens naar CEpiP, dat instaat voor:
d. Samenwerking met de Screeningcentra voor stofwisselingsziekten
De Screeningcentra voor stofwisselingsziekten vormen de schakel tussen CEpiP en de ziekenhuizen die 'papieren' gegevens aanleveren. Zij verzamelen de formulieren met gegevens (fiche 'gehoortest' voor de screeningtrajecten en fiche ‘NKO’ voor de diagnosetrajecten) en verzekeren de beveiligde overdacht van de gegevens naar CEpiP.
Versturen herinneringsberichten
Op basis van de dagelijks verzamelde gegevens staat CEpiP in voor het verzenden van herinneringsberichten naar de ouders en de partnerziekenhuizen.
Dat kan op drie manieren:
Het versturen van deze berichten betekent een steun voor de opvolging door de professionals en helpt om het aantal boorlingen dat aan de aandacht ontsnapte te beperken. Het draagt ook bij aan het verzamelen van ontbrekende gegevens met het oog op een statistische verwerking.
Specifieke elementen om de kwaliteit van het programma te verbeteren (meer kinderen getest, gediagnosticeerd en behandeld)
Dankzij de analyse van de specifieke praktijken en procedures van elke ziekenhuisinstelling, die gezamenlijk met de dagelijkse partners maar ook via specifieke overlegmeetings werden uitgevoerd, maakt CEpiP werk van:
CEpiP wil eveneens een ‘bis’-protocol uitwerken: het inrichten van een gehoorscreening bij kinderen uit de FBW, maar niet geboren in een ziekenhuis van de FBW (geboorten buiten België of de FBW; geboorten buiten de ziekenhuisstructuur).
Opleiden van de betrokken professionals bij het programma
De opleidingen beogen een beter algemeen begrip van het programma (doel, organisatie), de knowhow, de technische vaardigheden en de interpersoonlijke aspecten – vooral tegenover de ouders die geconfronteerd worden met een positieve screening of de diagnose van een gehoorstoornis bij hun kind.
Ze worden aangeboden in diverse vormen: